Tips til ting å gjøre hjemme

I disse karantenetider – pålagt eller selvpålagt – er det mange som etterlyser ting å gjøre hjemme. Og det er så fint å se hvor mange som hører disse ønskene og åpner opp sine tilbud for alle! Her har vi samlet de tilbudene vi har fått med oss og vil tipse videre om, både for voksne, barn og studenter, og artikkelen vil oppdateres når vi finner nye tilbud. Håper du finner noe du kan ha glede av! 

Framtida junior

Framtidajunior.no er ei redaksjonelt uavhengig avis for barn, som har som mål å styrkja nynorsken og bidra til å auka og få fram engasjementet til barn og unge. (Hentet fra nettsiden).

Her kan du gå inn og lese Framtida junior.

Aftenposten junior

Aftenposten junior har nå åpnet for alle, slik at man ikke skal behøve å ha et abonnement for å lese. De har fokus på at barna skal få både lesetrening og nyhetene presentert på en god måte.
Her finner du en oppskrift på hvordan du får tilgang til Aftenposten junior.

Framtida Junior logo med menyen fra hjemmesiden. Illustrasjonsbilde.
Aftenposten Junior logo med to små figurer. Illustrasjonsbilde.
To barn sitter på et bord og gjør hobbyaktiviteter. Tips og ideer til aktiviteter som barna kan gjøre sammen eller med andre. Illustrasjonsbilde hentet fra nettsiden.
Moava - del og lær. Logo og slagord. Illustrasjonsbilde.
Moava figur. Illustrasjon.

Sprell.no

Sprell.no kommer her med mange fine tips til ting å finne på med barna hjemme. noen ting koster penger ved eventuelle innkjøp, mens andre forslag er gratis.

Se listene med aktiviteter Sprell.no foreslår her.

 

Moava.org

Moava.org er en nettside for elever, lærere og foresatte. De tilbyr en samling med gratis ressurser for undervisning og lek.

De lenker også videre til hjelpetelefoner og chatter for barn og ungdom som kan trenge noen å prate med.

Gå inn på Moava.org her og les mer om tilbudet.

Miljøagentene

Miljøagentene legger ut hver kveld et nytt oppdrag for dagen etter, som kan løses alene eller sammen med familien. Oppdragene tar i snitt en times tid – noen dager lenger tid, andre dager mindre tid. I tillegg kan man vinne premier om man sender inn at man har gjennomført oppdraget.
Les mer og se oppdragene her.

Miljøagentenes dagens oppdrag. Tekst: Bli med på dagens oppdrag fra miljøagentene". Gutt som står med en ropert. Foto.
Norli Junior logo. Illustrasjonsbilde.
Hele Norge leser. Logo.

Norli junior

Flere har etterlyst tidlig oppstart av Sommerles, men det lar seg dessverre ikke gjøre. Norli junior kunne derimot starte opp en ekstra runde fra 19. mars til 30. april. Dette er en lesekonkurranse for 1. – 10.-klasse, hvor læreren melder på klassen og man kan vinne bøker for 5000 kr til klassen eller skolebiblioteket! Tips en lærer om dette!
Les mer her. 

 

Hele Norge leser

Hele Norge leser er en leseplattform som tilbyr lesere et sosialt rom og en møteplass der leseinteressen kan deles. (Nettsiden). Man kan melde på lag og konkurrere på flere nivåer. Denne kampanjen er for alle aldersgrupper og alle kan delta.

Les mer om kampanjen på hjemmesiden.

Her kan du lese konkurransereglene. Anbefaler å gjøre seg kjent med disse. 

Idunn

Idunn er en base drevet av Universitetsforlaget, med mer enn 36 000 artikler og kapitler, vitenskaplige bøker og tidsskrifter. Mens bibliotekene i Norge er stengt, vil Universitetsforlaget åpne Idunn for alle.

Her kan du søke i Idunn.

 

Orddeling

Orddeling er en Facebook-side hvor man kan melde seg inn. Her kan alle utgitte forfattere i Norge publisere og streame multimedieinnhold, slik som bokbad, opplesinger osv. Blant annet kan man høre Olly rypdal lese et par kapitler hver dag fra sin bok.

Siden er ganske nyoprettet, så mer innhold vil nok komme etterhvert.
Se Facebook-siden og spør om medlemskap her.

Idunn logo og søkefelt. Skjermdump fra nettiden.
Orddeling - forfattere deler leseglede i koronaens tid. Mikrofon. Illustrasjonsbilde hentet fra Facebook-siden.
Søstrene Grenes logo. To damerhoder i ramme.

Søstrene Grene

Søstrene Grene har en egen side med mange gode tips til aktiviteter å finne på. De har ikke egen nettbutikk, men mye av dette kan finnes på andre hobbybutikkers nettsider for bestilling hjem, hvis ikke dere allerede har ting man kan bruke liggende hjemme.
Søstrene Grenes “Gjør det selv”-side, finner du her.

Sjakkturnering med Hell Chess Academy

Hell Chess Academy arrangerer daglige sjakkturneringer i disse hjemmetider. De kan friste med

  • Åpent og gratis for alle som vil delta
  • To grupper for at alle skal få møte noen på sitt nivå
  • Vi trekker ut premier hver dag
  • Hverdager fra klokka 18.00 – 19.00
  • Lørdager og søndager fra klokka 12.00 – 13.00

Her kan du lese mer og melde deg på.

Sjakkturnering i regi av Hell Chess Academy. Pokaler på pallplasser med initialene til klubben. Illustrasjonsbilde.
Verdensbiblioteket. E-bøker og lydbøker gratis for alle i Norge! Hjerte. Illustrasjonsbilde.
Tre eksempler på barnefilmer. Skjermdump fra Filmbib.no sin side. Illustrasjonsbilde.

Verdensbiblioteket

På Verdensbiblioteket finner du e-bøker og lydbøker på flere av de store minoritetsspråkene i Norge. Bøkene er tilgjengelige for strømming gjennom tjenesten. Opprett en bruker og lån gratis.

Verdensbiblioteket er resultatet av et samarbeidsprosjekt mellom nasjonalbibliotekene i Norge, Sverige og Danmark, støttet av Nordisk Ministerråd. Verdensbiblioteket drives i fellesskap av de skandinaviske nasjonalbibliotekene. Det er Nasjonalbiblioteket som har ansvaret for Verdensbiblioteket.no.

Her kommer du til Verdensbiblioteket.no.

 

 

 

Filmbib

Filmbib er et gratis filmbibliotek for alle i Norge som har lånekort! Her finner du det beste av norske kortfilmer og dokumentarer for alle aldersgrupper og i mange sjangere.

Her kan du gå inn og se filmer på Filmbib.

Karanteket

Med stengte bibliotek landet over, må bibliotekene nå ut til sine brukere på nye måter. Meieriet bibliotek og Nordland fylkesbibliotek har derfor utviklet Karanteket, en samleside over digitale bibliotektjenester. (Noen av disse har vi allerede tipset om her, men ikke alle – vel verdt en titt)!

Tanken er å gi publikum oversikt over hva de har tilgang til av digitale tjenester samtidig som bibliotekansatte kan formidle innhold fra disse tjenestene gjennom bloggposter. Det ligger også en feed fra utvalgte bibliotek-podcaster på siden.

Besøk Karanteket her.

Karantekets logo. En hånd som holder et nettbrett. Skjermdump fra nettsiden. Illustrasjonbilde.
Dovendyr med bursdagshatt og en gave som sier "a little coloring book"

Liz Climo

Ilustratøren Liz Climo har laget en liten fargeleggingsbok, gratis for nedlasting. Bare å printe den ut hjemme og farge i vei! Teksten er på engelsk, men kanskje barna kan lære seg det i samme slengen? 😉
Her kan fargeleggingsboka lastes ned.

Barnehagestund med Bjørnis og Rikard

Aschehoug forlag drar i gang barnehagestund med brannbamsen Bjørnis og brannkonstabel Rikard hver dag kl. 14.00 fra 23. – 27. mars.

Her finner du Facebook-arrangementet til barnehagestunden med Bjørnis og Rikard og mer informasjon.

Brannbamsen Bjørnis og brannkonstabel Rikard. Tekst: barnehagestund med Bjørnis
geocachinglogosquare 1

Geocaching

Geocaching var i vinden som bare det for noen år siden, men om det er en tid for å gå på skattejakt, så er det nå! Geocaching er å lete etter forskjellige geocacher, som du finner ut hvor er gjemt via appen. Du får ikke presis lokasjon, men området. Moro for hele familien – og veldig vanedannende!
Les mer om Geocaching her. 

51 gratis nettbaserte kurs

Disse nettbaserte kursene er gratis og kan tas akkurat når du selv vil. Her er det alle mulige temaer, fra Word og Excel for nybegynnere til stressmestring og møterombooking.

Her kan du finne oversikt over de 51 nettbaserte kursene.

Datamaskin, mobil og notatblokk. Illustrasjonsbilde.
Forskerfrø logo. Skjermdump fra nettsiden.

Forskerfrø

Forskerfrø.no er en nettside av Naturfagsenteret, for de som utdanner barnehagelærere, barnehagelærere og andre ansatte i barnehager. En side med mange gode artikler og tips til ting å gjøre. Under aktiviteter finner man mange morsomme forsøk man kan teste ut hjemme for å lære.
Forskerfrø.no finner du her.

Skattkammer 

Skattkammer er et nettsted for barnehager som skal bidra til mer sang og musikk i hverdagen. Nå har de åpnet for alle og her kan man finne sanger både som tekst, på lydfil og video. Fine sanger å synge hjemme med barna.

Her finner du sangene og nettsiden.

Syngende Barnehage logo.
#makingsensetogether. Illustrasjonsbilde.
Foto: Skjermdump fra nettsiden

#makingsensetogether

Fra nettsiden:
#makingsensetogether er et kunstprosjekt hvor du kan løse ulike oppgaver alene eller sammen med andre. Du kan ta i bruk et hvilket som helst kunstuttrykk og levere filmsnutter, fotografier, bruke instagram, arkivbilder, lage tegneserier, lydbilder, tegninger, collager eller malerier. Eller skrive en tekst.

Her kan du se oppgavene og lese mer om prosjektet.

NRK skole

“NRK Skole er et digitalt klipparkiv som består av lydklipp og videoer fra NRKs radio- og fjernsynsarkiv, samt våre egne produksjoner. Innholdet er tilrettelagt for elever og lærere i grunnskole og videregående opplæring, og er knyttet opp mot kompetansemålene i Udirs læreplandatabase.” (nrk.no/skole)

Her kommer du til NRK skole.

Skjermbilde fra NRK skole. Bilde.
Metropolitan Opera House. Salen sett fra scenen.

The Metropolitan Opera

The Metropolitan Opera har de siste ukene streamet sine operaer, slik at man kan se en ny hver dag. Den ligger ute i 23 timer av gangen og kan sees på deres hjemmeside i HD. Dette er opptak av tidligere viste operaer. Her kan du se programmet for uke 3 og når de originalt ble spilt.

 

Her kan du se dagens opera.

Camilla Pihl strikk

Trenger et nytt strikkeprosjekt? Camilla Pihl legger ut sine oppskrifter gratis, så man kan strikke hennes fine, selvdesignede gensere. Her finnes det gensere til både dame, barn og baby. Oppskriftene er selvfølgelig laget med hennes egenproduserte garn også, men har du noe lignende liggende, kan du sikkert bruke det også 🙂

Her kommer du til oppskriftsiden hennes.

Camilla Pihl i egenstrikket genser. Foto.
Translate »