Sommerles-tips fra Kari – Vennskap, forelskelse og hverdagsliv

Her får du flere gode boktips om vennskap, forelskelse og hverdagsliv.

Alle disse bøkene som listes opp, finner man som e-bøker i appen BookBites. BookBites kan du lese mer om her.

Kampen mot superbitchene av A. Audhild Solberg

Dette er en serie på fire bøker som også finnes som lydbøker. Hovedpersonen er Anne Bea i 7a, hun er nederst på rangstigen når det gjelder popularitet og et perfekt mobbeoffer for trinnets tre kuleste jenter. Mest fordi hun har albinisme, noe som gjør at hun har helt hvitt hår og hud, og hun ser dårlig.

Hadde det ikke vært for vennen Nils, som er omtrent like utstøtt som Anne Bea, hadde ikke skoledagene vært til å holde ut. Så skal det være en talentkonkurranse på skolen, kanskje Anne Bea, som er veldig god til å synge, kan hevde seg der? Hvis hun tør å ta opp kampene mot superbitchene? Disse bøkene er både triste og morsomme, om mobbing, men også om kameratskap og om kloke og gode voksne som hovedpersonene har rundt seg. Vi heier på Anne Bea!

For 10-13 år. 

Kampen mot superbitchene av A. Audhild Solberg. Bokforside.
Foto: Aschehoug forlag
Kule kidz gråter ikke av J. Vriens. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag

Kule kidz gråter ikke av J. Vriens

Boka handler om en skoleklasse i Nederland og hva som skjer når ei av jentene, Akkie, blir alvorlig syk av kreft. Hun har vært veldig glad i fotball, men nå hun være mye på sykehus. Vi hører om hvordan sykdommen hennes er og hvordan dette påvirker klassen, som stiller fint opp for henne. Ei rørende bok som bygger på en sann historie, og som også er filmet.

For barn 10-13 år. 

Komiqueen av Jenny Jägerfeld

Sascha på 12 år har nettopp mistet moren sin i selvmord. Før hun døde var moren veldig mye lei seg og gråt ofte. Sascha vil ikke bli som henne, hun vil heller få folk til å le! Hennes drøm er å bli stand up-komiker, noe hun har talent for. Hun begynner å øve, og dette i tillegg til samtaler med psykolog, hjelper henne å bearbeide sorgen. Midt i det triste var dette ei bok med mye humor og en fortelling om ei jente med bein i nesa, ei veldig fin bok. 

For 11-13 år. 

Komiqueen av Jenny Jägerfeld. Bokforside.
Foto: Gyldendal forlag
Pyms mislykka familie av Heidi Linde. Bokforside.
Foto: Gyldendal forlag

Pyms mislykka familie av Heidi Linde

Det er fem bøker om Pyms verden og klasse hun går i.  I denne første boka får elevene i oppgave å skrive noe om sin egen familie – men det synes Pym er helt umulig – familien hennes er jo totalt mislykket… veldig artig lesning, mye å kjenne seg igjen i, for familien hennes er nok ikke så annerledes fra andres. I de neste bøkene leser vi om mislykka skoletur, mislykka brevvenn, mislykka skoleball og mislykka ferie. All denne elendigheten blir det morsomme bøker ut av, de er fine å lytte til også, det er laget lydbøker av alle sammen.

God fornøyelse – både for barn i 10-13 års alder og voksne! 

Buffy By er talentfull : en selvbiografi av Ingeborg Arvola

Det er 11-årige Buffy som skriver denne historien om sine egne opplevelser. Hun bor sammen med mor og lillebror, og de har lite penger, og faren er fraværende. Familien må klare seg med mye mindre enn mange andre, og det er mye Buffy ikke kan være med på. Men hun har pågangsmot og et lyst sinn, hun er oppfinnsom og sta, så det er morsomt å lese denne boka om hennes liv. Det viser seg at hun har et stort talent for slalåm, av alle ting – det er jo en dyr sport og hobby, hvordan skal dette gå?

Boka har humoristiske tegninger.

Passer for barn 10-13 år.

Buffy By er talentfull av Ingeborg Arvola. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag
Rikka på ordentlig og forever av Maiken Nylund. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag

Rikka på ordentlig og forever av Maiken Nylund

Om forelskelse og alt det kan føre med seg av uvennskap, intriger, misforståelser og sjalusi.

Det er ikke greit å være Rikka for tida, for bestevenninnen er blitt forelsket i Tom i B-klassen og snakker ikke om annet enn ham! Rikka har nok med sitt eget, hun har foreldre som er skilt og hun må flytte annenhver uke.  Hun føler seg midt i mellom alt, siden det er nye familiemedlemmer i hvert hjem. Heldigvis har hun en snill farmor som lytter til henne, og en dag flytter det inn en ny gutt i nabohuset… kanskje livet ikke er så galt likevel? Ei fin bok som er lett å kjenne seg igjen i, den er både morsom og koselig, og vil du lese mer om Rikka er det kommet en bok til: «Nå eller aldri, Rikka».

For barn 8-12 år.

Olivias liv : annenhver uke av Heidi Linde

Dette er også en bok om å være skilsmissebarn, om en tilværelse mellom foreldrene og deres nye kjærester og barn. Hos pappa er det god plass, stille og rolig, og hun får mye oppmerksomhet. Hos mamma er det trangt med flere stebrødre, støy og full fart. Olivia klarer vanligvis å sjonglere dette, men noen ganger kommer det vanskelige tanker om å finne sin plass og en sår følelse av å bli tilsidesatt. Det skal komme flere bøker om Olivia.

Passer for alderen 9-13. 

Olivias liv: Annenhver uke av Heidi Linde. Bokforside.
Foto: Gyldendal forlag
Nørd av Mina Lystad. Bokforside.
Foto: Aschehoug forlag

Nørd av Mina Lystad

Marie har akkurat begynt på ungdomsskolen. Hun er ikke særlig kul, blir ofte ledd av og sett på som «nørd». Klassen får en oppgave om å lage noe på nett, enten noe med sosiale medier eller blogg. Vennen til Marie, Espen, synes hun skal lage en blogg der hun fremstår som den litt klønete typen hun er, der hun skal løse hverdagssituasjoner på en måte som andre kan synes er morsom.

Dette «tar av», hun får masse likes, og klassens mest populære jenter, vil plutselig være sammen med henne og samarbeide med henne. De som vanligvis er ekle mot henne. Boka handler mye om livet i sosiale medier og hvor langt man kan være villig til å gå for å bli likt. Og hvor vanskelig det er å trekke seg ut igjen. Marie slites mellom vennskapet med Espen og de nye «venninnene» og roter det til… Ei fin bok om vennskap og forelskelse og livet på nett.

For 11-14 år. 

Translate »