Sommerles-tips fra Kari – Lydbøker familien kan høre sammen

Skal dere på biltur i sommer? Her kommer flere fine tips til bøker å lytte til på turen. Disse lydbøkene er så spennende eller morsomme at de kan passe for alle i familien!

Stompa-serien, NRK Radioteateret

Forlaget skriver:

Du store alpakka! I over femti år har Stompa, Bergen, Bodø og lektor Tørrdal levd sitt pensjonatskoleliv i radioen til glede for stadig nye generasjoner. Forviklingene på Langåsen pensjonatskole er fremdeles blant Lørdagsbarnetimens mest populære hørespill. Basert på Anthony Buckeridges bøker. Under ser du tre av dem, men det er mange å velge mellom.

Stompa slår alarm av NRK Radioteateret. Lydbokforside.
Foto: Lydbokforlaget
Stompa pakker kofferten av NRK Radioteateret. Lydbokforside.
Foto: Lydbokforlaget
Stompa og en togreise med forviklinger av NRK Radioteateret. Lydbokforside.
Foto: Lydbokforlaget

Roald Dahls bøker

Georgs magiske medisin, Charlie og sjokoladefabrikken, Matilda eller noen av alle de andre titlene den berømte og elskede barnebokforfatteren Roald Dahl har skrevet.  Humor og spenning for både barn og voksne, rampete og ellevilt. En fryd å høre innlest av for eksempel Terje Strømdahl og Ivar Nergaard.

Georgs magiske medisin av Roald Dahl. Lydbokforside.
Foto: Lydbokforlaget
Charlie og sjokoladefabrikken av Roald Dahl. Lydbokforside.
Foto: Lydbokforlaget
Matilda av Roald Dahl. Lydbokforside.
Foto: Lydbokforlaget

Eventyret om… av Minken Fosheim

Minken Fosheim har laget bildebøker og lydbøker om mange av de kjente komponistene,  som for eksempel disse: Eventyret om Mozart, Eventyret om Ole Bull eller Eventyret om Vivaldi. Ved å høre på disse får du innblikk i komponistenes barndom spesielt, og du får smakebiter på de mest kjente stykkene de komponerte. Disse lydbøkene er veldig fine å høre på, og kan være en lærerik innføring til klassisk musikk.

Eventyret om Mozart av Minken Fosheim. Lydbokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag
Eventyret om Ole Bull av Minken Fosheim. Lydbokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag
Eventyret om Vivaldi av Minken Fosheim. Lydbokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag

Kabalmysteriet av Jostein Gaarder

Biblioteksentralens omtale:
Vi følger far og sønn på deres reise gjennom Europa der de er på leting etter moren. Men under denne historien ligger mange andre historier. Forfatteren binder sammen fantasi og virkelighet, eventyr og slektshistorie på en fascinerende måte. Med varme og innsikt skildrer han forholdet mellom far og sønn og deres kamp for identitet og tilhørighet.

Ei fantastisk artig komponert bok, en merkverdig og spennende historie full av filosofiske betraktninger – og kabalen går opp til slutt!

Kabalmysteriet av Jostein Gaarder. Lydbokforside.
Foto: Lydbokforlaget

Markus I av Klaus Hagerup for NRK Radioteateret

Forlaget skriver:

Klaus Hagerup har skrevet flere bøker om Markus som alle har gjort stor suksess. Mange har blitt kjent med 13-åringen som er beskjeden og stille, engstelig og redd, som er minst i klassen, men som har de største brillene, og som stadig er forelsket. Nå har forfatteren også skrevet historier om Markus for Radioteatret. Her møter du Markus som rapper og som sportsutøver, begge dele for å tekkes jentene … Og alltid er hans gode venn Sigmund i nærheten for hjelpe Markus i alle de utrolige situasjonene han klarer å rote seg opp i. I denne serien finnes to lydbøker til.

Har du ikke hørt de originale bøkene om Markus – er de også å anbefale!

Markus 1 av Klaus Hagerup. Lydbokforside.
Foto: Lydbokforlaget

Det kom et skip til Bjørgvin av Torill Thorstad Hauger

Forfatteren sier selv dette om fortellingen:

I denne boka forteller jeg om skipet som seilte inn på Vågen i Bjørgvin i 1349 og brakte med seg en av de forferdeligste ulykker som har rammet landet vårt: Svartedauen. Jeg forteller om Bjart som var 14 år da pesten brøt ut. Han rømmer byen, men oppdager fort at pesten har løpt i forveien. Jeg forteller om en jente som lever helt alene i en dal omgitt av fjell og is. Hun flykter unna de fryktelige synene som har fått henne til å glemme alt, til og med navnet sitt. Disse to er det som møtes. Året er 1349-50.

Det kom et skip til Bjørgvin av Torill Thorstad Hauger. Lydbokforside.
Foto: Lydbokforlaget

Jada, jada, jada av Bjørn Ingvaldsen

Forlaget skriver:

Det finnes folk som er ille, som er forferdelige og folk som er direkte grusomme. Og det finnes bestemødre. Bestemora til Elias er det verste som finnes i hele verden, og henne er han nødt til å være hos i sommerferien. Og da må det jo bli tidenes forferdeligste sommerferie. Må det ikke? Bjørn Ingvaldsen, mannen som får deg til å le mer enn du har gjort på lenge, og som følger opp med flere bøker om den sprø bestemoren, “Nei vel, da” og “Svar, da”.

God fornøyelse!

Jada, jada, jada av Bjørn Ingvaldsen. Lydbokforside.
Foto: Lydbokforlaget

Drømmen om Narnia C. S. Lewis

Forlaget skriver:

For over 50 år siden skapte C.S. Lewis et univers fylt av spenning, fantasi og magi. Han kalte det Narnia, og siden den gang har millioner av lesere over hele verden funnet veien dit gjennom de sju bøkene som er blitt en av barnelitteraturens store klassikere, og som også er dramatisert og filmet. Narnia-serien består av sju bøker, som første gang ble utgitt i 1950.

Drømmen om Narnia av C. S. Lewis. Lydbokforside.
Foto: Lydbokforlaget

Pym Pettersons mislykka familie av Heidi Linde

Det er fem bøker om Pyms liv og klassen hun går i. I denne første boka får elevene i oppgave å skrive noe om sin egen familie, men det synes Pym er helt umulig – familien hennes er jo totalt mislykket! Her er det mye å kjenne seg igjen i både for barn og foreldre. Familien hennes er nok ikke så annerledes enn andres. Veldig artig å høre på.  I de neste bøkene dreier det seg om mislykka skoletur, mislykka brevvenn, mislykka skoleball og mislykka ferie. All denne elendigheten blir det sprelske bøker av.

Pym Pettersons mislykka familie av Heidi Linde. Lydbokforside.
Foto: Lydbokforlaget

Frendeløs av Hector Malot

Forlaget skriver:

Hittebarnet Remi blir åtte år gammel solgt til gamle Vitalis fordi pleiefaren hans ikke vil fø på ham lenger. Remi må reise rundt med Vitalis og dyrene hans og tjene til mat og nattelosji ved å opptre for folk. Han lider mye vondt, men Remi bærer på en dyp hemmelighet. Samtidig er det noen leter etter ham, men er det Remis foreldre, eller er det mørke krefter som står ham etter livet?

Frendeløs av Hector Malot. Lydbokforside.
Foto: Lydbokforlaget

Gravbøygen våkner av Sigbjørn Mostue

Espen er på sommerferie hos morfaren på en gård i en dal i Norge. I skogen der, Gammalskauen, som den kalles, finner Espen på underlig vis en nøkkel, Alvetegnet,  som fører han inn i en parallell virkelighet der det lever nisser, alver, tusser og troll sammen med dyr og fugler, og alle kan snakke. Onkelen til Espen vil hogge ned skogen. Det må ikke skje, for da vil onde ting hende!  Dette er begynnelsen på en eventyrlig spennende og morsom bokserie med norsk folketro som ingrediens. De neste bøkene heter “Nissedreperen” og “Krakens gap”.

Gravbøygen våkner av Sigbjørn Mostue. Lydbokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag

Den siste magiker av Sigbjørn Mostue

Forlaget skriver:

En uskyldig guttestrek hos stedets original skal bli vendepunktet i livet til Simen Clausen. Den gamle mannen de har knust ruten hos, viser seg å være en ekte magiker. Han er også den siste gjenlevende magikeren i verden. Nå er hans tid snart forbi. Magikeren trenger en etterfølger. Valget faller på Simen. Første bok i en ny, fantastisk trilogi.

Alle bøkene har kommet på lydbok.

Den siste magiker av Sigbjørn Mostue. Lydbokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag

Doktor Proktor og det store gullrøveriet av Jo Nesbø
Den fjerde boken om den rare doktoren, Bulle og Lise.

Forlaget skriver:

Doktor Proktor, Bulle og Lise reiser til London for å finne ut hvem som ranet hele gullbeholdningen til Norges Bank. Utkledd som detektiver, gamle damer og babyer infiltrerer de verdens verste skurkemiljø. Oppdraget blir vanskeligere enn de hadde trodd.
Boka er kjempemorsom å høre på blant annet fordi innleser Nergaard imiterer kjente nordmenn når han lager stemmer til de forskjellige personer i handlingen.

God fornøyelse!

Doktor Proktor og det store gullrøveriet av Jo Nesbø. Lydbokforside.
Foto: Lydbokforlaget

Svein og rotta på rafting av Marit Nicolaysen

Forlaget skriver:
Svein og familien skal på helgetur til Trysil – på opplevelsesferie i villmarka. Og selvfølgelig er Halvorsen med. Godt gjemt inne i klærne til Svein og med hjelm på hodet får Halvorsen seg en tur nedover elva. En tur som kanskje blir litt mer dramatisk enn de hadde tenkt. seg.

Denne morsomme serien er nok kjent for de fleste, og det er også laget film. Til glede for både barn og voksne, som kanskje sitter i bil på vei til Trysil…

Svein og rotta på rafting av Marit Nicolaysen. Lydbokforside.
Foto: Lydbokforlaget

Tonje Glimmerdal av Maria Parr

Forlagsinformasjon:

I Glimmerdalen bor det ingen barn, vel ingen barn bortsett fra Tonje da, ei snart 10 år gammel jente som lever etter mottoet: Fart og sjølvtillitt. Hun kan nesten slå salto på ski og hun er en mester i kjelkeløp. Bestevennen til Tonje er Gunnvald, han er 74 år og litt lunefull. En dag da Tonje og Gunnvald er oppe ved sommerfjøset så skjer det en ulykke. Gunnvald må på sykehus og Tonje får greie på en hemmelighet som truer med å ødelegge vennskapet deres for all fremtid.

Boka fikk Brageprisen i 2009 og ellers mye heder og ære. Jenta som er en norsk Pippi eller Ronja, full av humor, energi og varme.

Tonje Glimmerdal av Maria Parr. Lydbokforside.
Foto: Samlaget

Luridiumstyven av Bobby Peers – bok 1 i William Wenton-serien

Forlagsinformasjon:
William Wenton oppdager at han ikke er som alle andre. Riktignok har han alltid lurt på hvorfor familien hans har dekknavn. Og hvorfor han er ualminnelig god til å knekke koder. Og hvorfor bestefaren forsvant sporløst i Londons undergrunn for åtte år siden. Men det er først når han løser Umuligheten, verdens vanskeligste kode, og blir sendt til Senter for Posthuman Forskning, at livet hans tar en ny og uventet retning.

Åndeløs spenning og mange morsomme roboter å bli kjent med. Den første i en serie, som blir sammenliknet med Harry Potter. Har fått ARKs barnebokpris i 2015.

William Wenton 1: Luridiumstyven av Bobby Peers. Lydbokforside.
Foto: Lydbokforlaget

Iqbal-Farooq og den svarte Pierrot av Manu Sareen

Bibioteksentralens omtale:
13-åringen Iqbal er eldste sønn i en indisk innvandrerfamilie fra Nørrebro i København. Iqbal har alltid vært flink i fysikk, men med hjelp fra lillebror Tariq, noen gamle viskelær, kontaktlim og en håndfull barnåler blir det mer futt i fysikkeksperimentet enn planlagt. Halve skolen blir sprengt i lufta. En heseblesende jakt begynner da en forbryterbande forfølger dem for å få formelen på sprengstoffet. Historien er befolket med de underligste typer, har mye humor, forviklinger og full av fart.

Iqbal Farooq og den svarte Pierrot av Manu Sareen. Lydbokforside.
Foto: Lydbokforlaget

Venezia-mysteriet av Bjørn Sortland
Dette er første bok i en lang serie som kalles Kunstdetektivene.
I hver bok reiser en norsk familie på tur til byer rundt i verden. Faren skal nemlig skrive reisehåndbøker om de forskjellige stedene. I Venezia er det karneval, og bak maskene kan det skjule seg skumle typer. Hovedpersonen i bøkene er David, det er oftest han som havner i farefulle situasjoner med skurker og bortføringer. I tillegg til spenning og en fengende innlesning av Aksel Henie, er det litt fakta om byen de reiser til bakerst i hver bok.

Flere av bøkene handler om byer i Norge. Skal du til Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim, kan jo disse være morsomme å høre på veien dit!

Venezia-mysteriet av Bjørn Sortland. Lydbokforside.
Foto: Lydbokforlaget

Pumaen av Laura Trenter

Forlagsinformasjon:
Plutselig begynner det å skje underlige ting. En puma dukker opp i byens gater! Den angriper skolens mobbegjeng, og redder judotreneren fra å bli ranet. Samtidig skjer det noe med Sanna som verken hun eller vennene hennes skjønner. Hun våkner opp på de merkeligste steder og husker ikke hva som har skjedd. Har det noe med pumaen å gjøre?
Det er mystisk, merkelig og uforklarlig, og som vanlig når Laura Trenter skriver – spennende!

Pumaen av Laura Trenter. Lydbokforside.
Foto: Lydbokforlaget
Translate »