Sommerles-tips fra Kari – Humor

Til deg som liker «En pingles dagbok», «Dustedagbøkene» eller «Donut-dagbøkene», har vi noen tips til andre bøker du også kanskje vil like!

Kjære dumme dagbok – en serie av Jim Benton

Fire bøker i serien. Egentlig er det ikke lov å lese i Jamies dagbok. Men gjør du det likevel, lover hun at alt er sant, eller iallfall så sant som hun synes det bør være. For Jamie er skoledagene fryktelig slitsomme, fulle av forviklinger og masse rart som skjer.

Morsomt beskrevet med et skråblikk på alt det teite hun opplever eller observerer. Bøkene har humoristiske tegninger og er lette å lese med korte kapitler.

For barn i alder 9-12 år.

Kjære dumme dagbok av Jim Benton
Foto: Cappelen Damm forlag
Kokotopia i Middelaldren av Simon Stranger
Foto: Cappelen Damm forlag

Kokotopia – en serie av Simon Stranger og Helena Lindholm

Dette er en fornøyelig serie som forteller verdenshistorien slik du aldri lærer den på skolen!

 Sprø humor og høyt tempo – og en del å lære om tidligere tider!

I denne første boka, Riddere, hekser og prikkedøden, blir leserne med ridder Simon og jenta Helena, som ble tatt for være en heks, på reise til middelalderen.  De legger ut på en eventyrlig ferd for å jakte på årsaken til Svartedauden, og kanskje kan de redde seg selv og resten av verden?

I den andre boka i serien står oldtiden for tur, da handler det om pyramider, mumier og farlige labyrinter. Den tredje boka er lagt til steinalderen. Elleville tegninger og humor også for voksne!

Passer fra 8-12 år.

Verdens kuleste gjeng – en serie av Maja Lunde

Hvem vil ikke være som de kuleste i klassen? Være flinke og populære, vellykkede i alt?

De fire typene vi møter i denne bokserien: Helena, Ivan, Alfred og jeg-personen er nok langt fra kule, selv om de synes det selv. Hvordan få andre til å skjønne det? Jo, starte et band – selv om de verken kan spille eller synge særlig bra…, hvordan skal dette gå? Sceneskrekk heter den første av hittil fem bøker, alle er slik at man blir i godt humør av å lese dem. Disse barna har mye initiativ, og sprø ideer blir til artige episoder. Tegningene har mye å si for opplevelsen, men bøkene finnes også som lydbøker på cd.

Passer for 8-11 år.

Verdens kuleste gjeng av Maja Lunde
Foto: Kagge forlag
Foreldrebyrået av David Baddiel. Bokforside.
Foto: Aschehoug forlag

Foreldrebyrået av David Baddiel

Har du noen gang ønsket at du hadde andre foreldre? Harry i denne boka gjorde det. Han syntes moren og faren var slitne hele tiden, hadde lite penger, var greiere mot søsteren, og så hadde de gitt ham det teite navnet Harry! En kveld ønsker han så hardt å bytte dem ut, at plutselig havner han i en annen verden og kommer til Foreldrebyrået, der han kan velge foreldre selv! Han får teste ut forskjellige foreldrepar, men det viser seg ikke å være så lett som han kanskje trodde? Ei veldig morsom bok der det skjer mye hele tiden.

For barn 10-12 år.

Anton og andre uhell – første bok i serien om Anton av Gudrun Skretting

12-årige Anton har vært omgitt av uhell helt siden han ble født. Blant annet er moren død etter en bussulykke, og farens jobb: selger av hyttedoer, er ikke akkurat noe kult samtale-emne!

Heldigvis har han to gode venner, og de bestemmer seg for å hjelpe faren med å finne en ny kone.

Dette vet ikke faren noe om, så det er duket for mange forviklinger, der den ene morsomme episoden avløser den andre. Det er to bøker til om Anton, og de finnes også som lydbøker.

For 11-13 år.

Anton og andre uhell av Gudrun Skretting. Bokforside.
Foto: Aschehoug forlag
Gangster bestemor av David Walliams. Bokforside.
Foto: Aschehoug forlag

Gangster-bestemor av David Walliams

Denne engelske forfatteren har skrevet mange morsomme bøker som er veldig populære blant barn i Norge. For eksempel «Demontannlegen», «Tante Grusom», «Verdens verste barn», «Rotteburger» og «Den rikeste gutten i verden».

Hovedpersonen i denne boka heter Ben, og han har ei bestemor som han synes er fryktelig kjedelig. Det er dumt, siden han ofte må besøke henne. Men bak gammel-dame-utseendet skjuler det seg en internasjonal smykketyv – hvem kunne trodd det om bestemor? Hun og barnebarnet legger en plan for å stjele noe som er svært verdifullt og svært godt bevoktet, nemlig kronjuvelene til Dronning Elizabeth! Her blir det spenning og artige episoder på deres farefulle ferd mot Tower of London.

Passer for barn fra 8 -12 år.

Ella-serien av Timo Parvela

Parvela er en av de mest populære barnebokforfattere i Finland. I Norge er han kjent for bøkene i serien Kepler62, i tillegg til alle bøkene om Ella. Hun går i 2. klasse, og handlingen er ofte fra klassen hennes der det alltid skjer noe rart, enten noe mystisk, noe spennende eller misforståelser som må rettes opp i. Ofte er det den stakkars læreren det går ut over. Det er en fryd å være sammen med Ella og vennene hennes i disse bøkene.

De egner seg godt til høytlesing og passer fra 6-10 år.

Ella og de andre av Timo Parvel. Bokforside.
Foto: Mangschou forlag
Hubert i frisørkrøll av Arne Svingen. Bokforside.
Foto: Gyldendal forlag

Hubert i frisørkrøll av Arne Svingen

Det er noen år siden Hubert-bøkene ble skrevet, men de er fortsatt like morsomme. Bøkene har nå fått nytt omslag på de nye utgavene. Hubert er en gutt som strever med å passe tiden, det skjer ofte noe uforutsett når han er på vei til skolen. Kommer han for seint, får han problemer med den strenge lærer Nilsen. I denne boka skal han klippe seg før skoletid, fordi klassen skal ta klassebilde, og da vil moren at han skal se fin ut! Men frisøren har jo så god tid.. han somler og avledes stadig, og Hubert blir mer og mer desperat for å rekke skolen. Til slutt tar han saken i egne hender, nærmere bestemt barbermaskinen.. Med katastrofale følger. Her blir det mye å le av, og det beste er at det finnes mange bøker om den ofte uheldige Hubert. Noen er på lyd også.

Passer for barn fra 6-9 år.

Translate »