Sommerles-tips fra Kari – Fantasy

FANTASY – bøker om overnaturlige ting, trolldom og magi. Kanskje har du lest eller sett filmer om Narnia, der man kommer inn i en annen verden, eller Harry Potter, gutten som går på trollmannsskole. Her er noe forslag til andre bøker med fantastiske elementer.

Sort magi, bok 1 i en lettlest serie som heter Det forheksede slott, av Peter Gotthardt

Hovedpersonene er tre jenter, og like ved der de bor er det et gammelt og ubebodd hus. De drar dit på oppdagerferd og finner ut at «slottet», som det kalles, er forhekset! Bak dører kommer man inn i tidligere tider og verdener, og i denne boka møter de en slem trollmann som vil utøve svart mage på dyr! I alle bøkene i serien havner jentene i forskjellige tidsaldre, og eksempler på noen av boktitlene er: «Brenn heksa», «Enhjørningens tårer» og «Keiserens slave».

Spennende og lærerikt fra 7-10 år. Serien finnes i BookBites.

Det forheksede slott: Sort magi av Peter Gotthardt. Bokforside.
Foto: Front forlag
Spiderwickkrønikene: Felthåndboka av Tony DiTerlizzi og Holly Black. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag

Felthåndboka, bok 1 i serien Spiderwick-krønikene, av Tony DiTerlizzi og Holly Black

Tre søsken flytter med foreldrene inn I et gammelt hus de har arvet etter en grandtante.

I et hemmelig rom finner de en mystisk bok, Felthåndboka, som fører dem inn i en annen verden full av synlige og usynlige skapninger, som alver, vetter, troll, feer, husnisser. Noen av dem er farlige, og her blir det spenning og dramatikk for tvillingene på 9 og søsteren på 13 år. Bøkene ser gammeldagse og mystiske ut og har flotte tegninger. Det er også laget film av denne serien.

Passer fra 8-12 år.

Ildprøven, bok 1 i serien Villheks, av Lene Kaaberbøl

Clara er veldig syk etter å ha blitt klort av en katt. Moren tar henne med til søsteren sin som bor langt ute i villmarken. Hun har spesielle evner og driver ut feberen. Det viser seg at Clara også kan ha de samme evnene, og hos tanten lærer hun om en verden hun ikke visste om, om magi og dyr og det å forsvare seg. Er Klara en villheks som tanten? Fengende serie på seks bøker, de er utgitt på både bokmål og nynorsk.

Passer fra 10-14 år.

Villheks Ildprøven av Lene Kaaberbøl. Bokforside.
Foto: Samlaget forlag
Deltoras belte: Stillhetens skoger av Emily Rodda. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag

Stillhetens skoger, første bok av åtte i serien Deltoras belte, av Emily Rodda

Landet Deltora står i fare for å bli erobret av den onde Skyggeherren. Han har stjålet de kraftfulle edelstenene fra Deltoras belte og plassert dem på forferdelige steder bevoktet av skrekkelige monstre. Det eneste som kan redde Deltoras innbyggere er at stenene blir funnet og plassert i beltet igjen. Unggutten Lief, den tøffe jenta Jasmine og en tidligere slottsvakt, Barda, legger ut på en farefull ferd. Hver bok har et nytt mål og nye skumle skapninger å kjempe mot i jakten på edelstenene.

Kjempefin høytlesning fra 10 år. Det er kommet oppfølger-serier også.

Gravbøygen våkner, første del av serien Alvetegnet, av Sigbjørn Mostue

Espen er på sommerferie hos morfaren på en gård i en dal i Norge. I skogen der, Gammalskauen, som den kalles, finner Espen på underlig vis en nøkkel som fører han inn i en parallell virkelighet der det lever nisser, alver, tusser og troll sammen med dyr og fugler, og alle kan snakke. Onkelen til Espen vil hogge ned skogen. Det må ikke skje, for da vil onde ting hende! Vi blir også kjent med venninna til Espen, Eva, og den artige gårdsnissen Nils. Dette er begynnelsen på en eventyrlig spennende og morsom bokserie med norsk folketro som ingrediens. Bøkene egner seg veldig godt både til høytlesning og til å høre som lydbøker. De neste bøkene heter «Nissedreperen» og «Krakens gap».

Fra 11 år.

Alvetegnet 1: Gravbøugen våkner av Sigbjørn Mostue. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag
Alania: Veien følger hjertet av Iselin B. Alvestad. Bokforside.
Foto: Aschehoug forlag

Veien følger hjertet, bok 1 i serien Alanya, av Iselin Alvestad

Dette er en klassisk fantasy-fortelling med motiver fra eventyr og myter og kampen mellom det gode og det onde. Hovedpersonen er 12-årige Alanya. Hun bor sammen med  tante og onkel i en fredelig landsby, inntil den dagen noen hissige ryttere invaderer byen og vil ha Alanya utlevert! Hun er visst ingen vanlig jente, hun er en prinsesse og har spesielle evner, og hun må redde kongedømmet Aryak fra en ond heks. Vi blir med på en farefull reise og møter merkelige vesener.

Spennende serie for barn fra 9 år, der de to første også finnes som lydbøker.

Reisen til Jotundalen, første del av tegneserien Nordlys, av Malin Falch

Denne boka fikk ARKs barnebokpris for 2018. En kåring blant 10 000 elever på mellomtrinnet.

Boka har vært utrolig populær, og det er nå kommet tre bøker i serien.

Hovedpersonen er Sonja. Hun møter en ukjent gutt, Espen, som viser henne inn i en parallell verden, Jotundalen. Det er nordlyset som fungerer som en portal dit. I denne verdenen kan dyr snakke, og farer truer. Boka har fantastisk flotte tegninger, den er trolsk og stemningsfull, og jeg får lyst til å gå inn i bildene og utforske denne magiske verdenen.

For barn fra 10 år.

Nordlys: Reisen til Jotundalen av Malin Falch. Bokforside.
Foto: Egmont Kids media
Sampaios kafé av Anders Lindquist. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag

Sampaios kafé av Anders Lindqvist

Stedet er en liten landsby i Brasil, og der driver Sampaio en kafé sammen med datteren Rosa.

 En legende sier at kakaoen de lager der er helt spesiell:  de som drikker den vil våkne opp dagen etter som et helt annet menneske, på et helt annet sted. Og være helt glemt av de som kjente dem!

I denne morsomme og magiske boka får vi oppleve alt det rare som skjer når ei jente som heter Eva og to voksne menn drikker denne kakaoen. Tenk, den ene av dem våkner opp som en baby i Tromsø!

En sprudlende og artig leseopplevelse, og den egner seg godt til høytlesning.

Passer fra 10-13 år.

Translate »