Sommerles-tips fra Kari – Bøker for skolestartere

For den som holder på å lære å lese, er det best at det er lite tekst på hver side og store fine tegninger. Det er veldig mange flotte bøker som egner seg, og her er noen tips.

Barnebibliotekar Kari, har også satt opp forslag til høytlesingsbøker og krim for de yngste.

NÅR MAN SKAL LÆRE Å LESE

Nora faller av Anna Fiske

I serien LESESEL

 

Nora og Iben leker med ball. Den havner på taket, og når Nora klatrer opp for å hente den, faller hun ned. En helt ny serie for ferske lesere. Én setning på hver side, store og enkle tegninger, lett å kjenne seg igjen i det som skjer under leken.

Nora faller av Anna Fiske. Bokforside.
Foto: Gyldendal forlag
Sparkesykkelen av Helena Bross. Bokforside.
Foto: Omnipax forlag

Sparkesykkelen av Helena Bross

I serien Ekstra lett å lese

 

Gjennom flere bøker blir vi kjent med Omar og Aksel som bor i blokk i Solgata 1.

Se hva som skjer når Omar finner en sparkesykkel og prøver den. Bøkene i serien har store bokstaver og lite tekst på hver side.

Burre er borte av Margareta Nordqvist

I serien Ekstra lett å lese

 

Dette er én av bøkene om Dyrevennene. Maja, Lasse. Pelle og Ella liker å stelle med dyr, og i denne boka handler det om kattungen Burre som forsvinner. Det blir både trist og skummelt, men ender godt heldigvis.

Burre er borte av Margareta Nordqvist. Bokforside.
Foto: Omnipax forlag
Fotballskoene av Brynjulf Jung Tjønn. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag

Fotballskoene av Brynjulf Jung Tjønn

I serien Løveunge – de enkleste bøkene i Leseløve-universet

 

Om skuffelsen da Sigurd oppdager at han har glemt fotballskoene hjemme – akkurat i dag da han skal få spille spiss! Men kanskje det løser seg likevel? Denne boka er veldig morsom og har fantastisk flotte tegninger av Lisa Aisato. Bare én setning pr oppslag, og illustrasjoner som er veldig talende om stemningen blant personene. Blokkbokstaver.

Hai av Henning Røed

I serien Løveunge

 

Det er kommet noen faktabøker i denne serien også, og her får du lære litt om haier. Boka har fotografier på nært hold av et temmelig skremmende dyr! Visste du at det i Norge finnes  20 forskjellige slag haier?

Hai av Henning Røed. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag
Lille spøkelse lærer å spøke av Frauke Nahrgang. Bokforside.
Foto: Bok sirkus forlag

Lille spøkelse lærer å spøke av Frauke Nahrgang

I serien Kenguru

 

Hvordan skal det gå med det lille spøkelset når slottet det bor i blir kjøpt opp av baron von Sleip? Han har skumle planer… I denne serien er enkelte ord byttet ut med små illustrasjoner. Teksten har store bokstaver, og bøkene har forskjellige lesenivåer.

Stians far vasker bil av Jørn Jensen

I serien Min første leseløve

 

De fleste av disse har også blokkbokstaver. Denne serien har slått veldig godt an. Her er det ellevill humor for både barn og voksne. Faren til Stian er ofte uheldig og klossete, men har likevel med stor tro på egne løsninger. Barn elsker når voksne dummer seg ut!

Stians far vasker bil av Jørn Jensen. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag
Hvem bor i kjelleren av Mats Wänblad. Bokforside.
Foto: Gyldendal forlag

Hvem bor i kjelleren? av Mats Wänblad

I serien LESEBRA

 

Gjennom flere bøker blir vi kjent med Monsterfamilien, og liker du litt skumle fortellinger, er dette bøker for deg som kan lese selv. Litt mer tekst enn i de foregående bøkene og noe i form av snakkebobler.  Tegningene er store og grøssende. God fornøyelse!

Ismaskinen av Carin Wirsén

I serien Alma og Egon

 

Tenk å ha sin egen ismaskin! Dessverre koster den mange penger, og de to barna må prøve å finne måter å tjene penger på. Morsom bok med fine tegninger for deg som akkurat har begynt å lese selv.

Isamskinen av Carin Wirsen. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag
Vill natur av Denise Ryan. Bokforside.
Foto: Gyldendal forlag

Vill natur av Denise Ryan

I serien TOPP FAKTA

 

Lettlest faktabok om hvordan naturen kan se ut rundt i verden. Dette er en serie som er nivå-inndelt. Dette er den enkleste, med store bokstaver og store bilder og få vanskelige ord.

Populære bøker som tar for seg mange slags emner og som passer den vitebegjærlige.

KRIM FOR DE YNGSTE

Operasjon radius av Jørn Lier Horst. Bokforside.
Foto: Strawberry publishing Canoa

Operasjon Radius av Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes

I serien Detektivbyrå Nr 2

Dette er den største barnebok-suksessen i Norge på mange år! Elsket av lesere i hele landet. Forfatteren er kjent som krimforfatter for voksne og for de 13 bøkene i Clue-serien for litt eldre barn. Detektivbyrå Nr 2 består av Tiril, Oliver og hunden Åtto, som løser saker i den lille byen de bor. I denne boka er det mange sykler som blir stjålet rundt omkring i byen.

De fargerike tegningene sammen med en spennende og morsom handling gjør bøkene fengende, fra 6 år og oppover.

 

Jakten på tyven tyven av Jørn Lier Horst. Bokforside.
Foto: Gyldendal forlag

Jakten på Tyven-tyven av Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes

Dette er én av flere bildebok-varianter av Detektivbyrå nr 2. Her kan barna være med å knekke koder, finne spor, løse oppgaver. De observante finner løsningen på krimgåten skjult i tekst eller bilder. Det er veldig populært med slike bøker som aktiviserer leserne.

For barn fra 6-9 år.

Hvem har tatt pølsene av Lars Mæhle. Bokforside.
Foto: Forlaget Vigmostad og Bjørke

Hvem har tatt pølsene? av Lars Mæhle og Odd H. Skyllingstad

I serien Mysteriene i Kråkeslottet barnehage

 

Små barn vil også høre spennende fortellinger der de kanskje kan være med finne løsningen på noe mystisk som skjer. Den barnehagen vi leser om her, har sine egne detektiver, Leon og Live. De løser saker i bok etter bok, og i denne er det en pakke med pølser som forsvinner når barna er på tur i skogen. Andre titler er: “Hvem gikk med utesko inne?”, “Hvem er bolletyven?”, “Hvor ble det av alle sokkene?”

Morsom barnehagekrim fra 4 -7 år. 

Purriot og den usynlige mannen av Bjørn Rørvik og Ragnar Aalbu

Første bok i en serie krim-mysterier med helten Purriot i hovedrollen, han er en blanding av en kjent belgisk detektiv og en purre! Han er gift med Paprika, og da boka begynner får han en telefon om at Bestemor Blom og en liten gutt som heter Per Sille er blitt overfalt, og de trenger hjelp til å finne den mystiske gjerningsmannen. Purriot må også hanskes med politiinspetør Gurk, som ikke er så veldig smart, men som gjerne vil løse sakene uten innblanding.

Fornøyelig krim for barn i 6-10 års alder.

Purriot og den usynlige mannen av Bjørn F. Rørvik. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag
Fellini og grevlingmysteriet av Tor Åge Bringsværd. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag

Fellini og grevlingmysteriet av Tor Åge Bringsværd og Iben Sandemose

Kattekrim til høytlesning – bak på boka står det: Hvem er alle forbryteres skrekk? Hvem mjauer i natten? Hvem ligger hele dagen i en myk sofa og tenker – eller lar menneskene klappe og klø seg? Hvem har nattkontor i et gammelt bussvrak? Det er Fellini – mesterdetektiven og Buster, hennes trofaste assistent.

Det er tre bøker i serien, alle med fornøyelige tegninger og morsom handling.

HØYTLESINGSBØKER OG BØKER OM SKOLESTART

Sagaer om Saga av Josefine Sundström og Emma Göthner

Fem fortellinger om ei vilter og bestemt jente. Saga har ennå ikke begynt på skolen, og det handler om hverdagens små og store hendelser. Blant annet om å miste sin første tann og forviklinger rundt bursdagsfeiring, lett å kjenne seg igjen i.

Det er ei bok til om Saga.

Sagaer om Saga: Søskensyke, sprett i beina og en sta fortann av Josefine Sundstrøm og Emma Göthner. Bokforside.
Foto: Gyldendal forlag
Æsops fabler: Ulven i fåreklær av Anne B. Ragde og Bendik Kaltenborn. Bokforside.
Foto: Kagge forlag

Æsops fabler : Ulven i fåreklær av Anne B. Ragde og Bendik Kaltenborn

Anne B. Ragde har gjendiktet flere av de klassiske moralfortellingene og gitt dem et moderne språk og mer lekent uttrykk. Med morsomme tegninger kan bøkene fungere både som bildebøker for små barn og som lese-selv bøker for småskole-barn. I denne boka handler det om ulven som så gjerne vil ha en sau, og hvordan han skal løse det.

Mitt lykkelige liv av Rose Lagercrantz og Eva Eriksson

Danni gleder seg veldig til å begynne på skolen, og hun blir verdens lykkeligste da hun blir kjent med ei jente som blir bestevenninnen hennes. Men hvor lenge varer gleden.. Venninnen skal flytte – langt bort, og Dannis verdens faller i grus. Hvis ikke man finner en løsning..? Dette er første bok av mange om Danni og hennes liv på skolen og med familien. De er veldig koselige og egner seg godt til høytlesning. Det er to svært anerkjente svenske barnebok-skapere som står bak disse bøkene.

Fra 5 – 7 år.

Mitt lykkelige liv av Rose Lagercrantz og Eva Eriksson. Bokforside.
Foto: Omnipax forlag
Georgs magiske medisin av Roald Dahl. Bokforside.
Foto: Gyldendal forlag

Georgs magiske medisin av Roald Dahl og Quentin Blake

Denne er nok blant de mest kjente bøkene til Roald Dahl, og her er det rå og upolert humor.

Georgs bestemor er ikke som andre søte og snille bestemødre, og barnebarnet vil gi henne en lærepenge. I stedet for den vanlige medisinen hun bruker, lager Georg en fryktelig blanding av ting han finner i garasjen, i skapet på badet, osv, det bobler og fråder og inneholder en masse du ikke har lyst til å vite om…

Her blir det futt og fart og uante konsekvenser. Biblioteket har den også som lydbok, fantastisk artig innlest av Ivar Nergaard. Velbekomme!

Bukkene Bruse begynner på skolen av Bjørn Rørvik

Dette er tredje bok fra Rørvik om de tre bukkene, en moderne og festlig versjon av det kjente eventyret. Disse bøkene har blitt kjempe-populære og forfatteren har tydeligvis truffet blink med både historiene og tegningene. I denne boka får bukkene brev om at de må begynne på skolen – hvordan skal det gå, tro?

Alle tre bøker er også på lydbok, og bøkene passer fra 3-4 år og opp til voksne, som kan kose seg like mye over humoren som barna.

Bukkene Bruse begynner på skolen av Bjørn F. Rørvik. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag
Morsomme fortellinger om førsteklassinger Anders Jacobsen et.al. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag

Morsomme fortellinger om førsteklassinger

En samling historier for dem som skal begynne på skolen, fortalt av noen av Nordens mest kjente barnebokforfattere og illustratører, blant annet Astrid Lindgren og Eva Eriksson.

Kanskje en fortelling på senga hver kveld de siste dagene før skolestart?

Sune av Anders Jacobsson og Sören Olsson

Dette er første bok om Sune, som allerede er jentegæren i første klasse! Men kompisene må ikke få vite at han er veldig begeistret for Sofie i klassen. I en omtale av boken sier en mamma:

«Favorittbok for 6-åringen og for mamma som leser. Morsom og mye gjenkjennelse!»

Sune av Anders Jacobsson og Sören Olsson. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag
Stine klasse 1A av Tania Kjeldset. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag

Stine klasse 1A av Tania Kjeldset

Her blir vi kjent med Stine som gruer seg til å begynne på skolen og som synes de voksne skjønner lite av hvordan hun har det. Hun er både litt engstelig og litt rampete. Leserne får ta del i skolehverdagen hennes med blant annet store gutter som plager, mens det er andre som beskytter, og de kan man bli forelsket i! Fin til høytlesning og egen-lesning de første skoleårene. Forfatteren har skrevet flere bøker om Stine, blant annet den om da Stine er hos skoletannlegen – sammen med en pappa som har tannlegeskrekk…

Ville begynner på skolen av Anne Sofie Hammer og Dina Gellert

 I serien Villes verden

 

Forlaget skriver:

Ville er en helt vanlig gutt som er ferdig med barnehagen og gleder seg til å begynne på skolen etter sommerferien. Men hvordan skal det gå? Ville er nemlig veldig god til å finne på ting, sånne ting som de voksne kan bli ganske sinte for, selv om Ville ikke helt skjønner hvorfor.

I denne boka kan du for eksempel lese om å stjele, om første skoledag, om dinosaurknokler og skolemelk, om tiss og lus og om en guttebursdag. 

Villes verden: Ville begynner på skolen av Anne Sofie Hammer. Bokforside.
Foto: Kagge forlag
Translate »