Hva skiller oss fra robotene?

torsdag 23/01-20

Rom/Sal: Sande bibliotek

Tema: Filosofi, Filosofisk hjørne

Målgruppe: Alle

Tekst til høyre: Filosofisk hjørne ved Camilla Angeltun. Hva skiller oss fra robotene? Illustrasjonsbilde til venstre av to fargerike hoder.

Hva er det egentlig å være menneskelig? For filosofen Aristoteles var vi «det rasjonelle mennesket». Fornuften satt oss på toppen av hierarkiet. Fornuften for Aristoteles var noe mer enn å være god på teorier og teknikker, fornuften innebar også praktisk klokskap (fronesis). Går vi litt videre i filosofihistorien finner vi filosofen Martin Heidegger. Hans prosjekt var å vekke oss for væren og han advarte oss mot at vi nå er på vei mot «det tekniske mennesket». Det er ingen Gud lenger som gir mening og form til tingene rundt oss. Vi er Gud! Vi skaper hierarkiene, meningene og formene til tingene rundt oss. Målet er å mestre virkeligheten med våre teknikker og teorier. Det skumle er at vi kan stå i fare for å tømme virkeligheten for en egen væren og verdi. Og at grensene mellom robot (tingene) og menneske gradvis viskes ut. På partilederdebatten for noen uker tilbake viste et byrå til statistikk på at det er en økende bekymring i samfunnet vårt for at teknologien skal ta over jobbene våre. Og rapporter fra Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) understreker at vi må trene de unge i de egenskapene algoritmer og datasystemer ikke kan ta over på fremtidens arbeidsplasser. Hva i oss er anti-algoritmisk og umulige for en datamaskin å gjøre bedre?  Med andre ord: Hvis vi skal beholde «mennesket» i definisjonen «det tekniske mennesket» så er et spørsmål betimelig: Hva skiller oss fra roboten?

Billetter kan kjøpes på Holmestrandbibliotekene eller på TicketCo.

trigger
Foto: SF-Norge