Bokstreif – September 2020

Høstens første Bokstreif (og den første ikke-digitale, siden før Korona), ble gjennomført første uka i september! Alle smittevernsregler ble fulgt til punkt og prikke, og fornøyde tilskuere forlot bibliotekene med nye leseopplevelser under armen. 

 

Pippi & Kari presenterte en god variasjon av bøker, både historiske romaner, krim, litt humor og noen med mer alvorlige temaer. Her bør alle finne noe som fenger interessen! Vi har også laget en liste i BookBites, med de av de presenterte bøkene som kunne finnes der. 

Eit praktisk menneske av Kjersti Rorgemoen

Dette var et hyggelig møte med det praktiske mennesket, Liv Indrebø. Som ‘musealterapeut’ begynner hun å bli litt lei av jobben. Kanskje er det terapi for Liv når hun kjøper en gammel rønne av et småbruk for å restaurere det. Handling istedenfor ord.

«Det var slik ein ærleg annonse. Blottstillande. Eg fall for det openhjartige fokuset på alt som ikkje var der: Internett, telefondekning, veg, straum og brønn»

«Det er den draumen me ber på» skriver Olav H. Hauge, men de fleste av oss nøyer oss med å drømme, og koser oss med TV-serier om det gammeldagse småbrukslivet. De færreste av oss går til det skrittet å realisere drømmen om å overta dødsboet etter to eldgamle, ugifte brødre. Men det gjør altså Liv. Og hun er nok litt skuffet over at kjæresten Svein ikke deler drømmen hennes fullt ut.

Boken kan lånes i Bookbites.

Eit praktisk menneske av Kjersti Rorgemoen. Bokforside.
Foto: Kolon forlag
Øyevitnet av Anna Bågstam. Bokforside.
Foto: Panta forlag

Øyevitnet og Skyggespill av Anna Bågstam

Møte med en ny svensk krimheltinne. Mysterier skal løses i idylliske omgivelser i Sør-Sverige. Etterforsker Harriet får bruk for sin kjennskap til stedet og folk som bor der, og ikke minst bidrar hun til oppklaringen av mord med sin kløkt og snarrådighet. Anbefales alle som er glade i nordisk krim og som ikke behøver ha mye blod og gørr for at det skal være spennende!

Skyggespillet av Anna Bågstam. Bokforside.
Foto: Panta forlag
Tulla Larsen Mathilde Munch av Lene Therese Teigen. Bokforside.
Foto: Solum Bokvennen

Tulla Larsen – Mathilde Munch av Lene Therese Teigen

Tulla Larsens navn vil for alltid være uløselig knyttet til Edvard Munch. Hun er ofte fremstilt som en selvsentrert, forelsket kvinne – hans ‘femme fatale’.

Etter å ha lest denne velskrevne biografiske romanen av Lene Therese Teigen sitter jeg igjen med et mye mer nyansert bilde enn som så.

Edvard Munch møter hun på sin 29 års dag og tiltrekningen er gjensidig. Hun blir stormforelsket, og Edvard Munch vil ha henne både som elskerinne og modell.

Men Munch er ambivalent. Han er livredd for at hun skal komme mellom ham og kunsten. Det kan han aldri, aldri tillate.

Forholdet varer bare fire år. Og Tulla Larsens liv er større enn som så. Dette var et flott portrett av en fascinerende personlighet i norsk kulturliv.

Søstrene på Stenberg av Elin Tinholt

Historisk roman fra en storgård på Toten i 1840. Vi møter de tre døtrene til Eidsvoll-mannen Lauritz Weidemann. Han er en streng far som bestemmer alt over døtrene. Deres mulighet til utfoldelse og selvrealisering er fraværende.

Gode skildringer av gårdsliv og personer, et liv uten bekymringer for døtrene, men også uten frihet.  Passer for deg som er historisk interessert eller som liker å lese om gamle dager på en storgård.

Boken finnes i BookBites.

Søstrene på Stenberg av Elin Tinholt. Bokforside.
Foto: Oplandske bokforlag
Bergverket av Ingvild Schade. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag

Bergverket av Ingvild Schade

14-årige Karsten er annerledes. I denne boken følger vi ham i tankene – vi opplever tilværelsen gjennom ham. Han lever i sin egen verden og styres av sin fantasi og sitt rike indre liv. Sosiale koder og andre mennesker vedkommer ham ikke. Som Ambjørnsens Elling kan han bli en ufrivillig komisk figur. Som lesere kan vi le og kose oss, men samtidig oppstår en klump i magen fordi vi mer enn aner det vanskelige livet. En gripende og foruroligende roman. Språket til Ingvild Schade er til og bli i godt humør av – hun sprudler av språklig energi og overskudd. Les gjerne «Drammens rekordbok» også. Leseglede, dette!

Boken kan lånes i Bookbites.

Ja, vi elsker av Tove Braathen 

En veldig god roman om utenforskap. Om tre menneskers liv i vårt mangfoldige Norge, rett før årets feiring av nasjonaldagen.

Alle mennesker bærer på en historie, og disse tre: Connie, Darina og Kenneth er ikke noe unntak. De kunne vært deg eller meg eller naboen. Rørende, tankevekkende og en bok jeg anbefaler til alle.

Boken finnes i BookBites.

Ja, vi elsker av Tove Braathen. Bokforside.
Foto: Vigmostad & Bjørke forlag
Ingen kan hjelpe meg av ingvar Ambjørnsen. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag

Ingen kan hjelpe meg av Ingvar Ambjørnsen

Elling har kastet seg over Michel Houllebeqs  bok, Lanzarote, en liten, misantropisk roman som ikke levner menneskeheten særlig ære. Stort nærmere det menneskelige lavmål kan man vel knapt komme. Elling leser ett kapittel hver dag i ti dager. Boken er ikke større. Han både kjenner seg igjen i, og tar avstand fra innholdet. Og unnslår seg heller ikke fra å komme med forslag til forbedringer av teksten. Når damen på reisebyrået av Houllebeq beskrives som ung, med hennafarget hår og med piercing i nesen, ville Elling «gått for noe mer modent». Ikke så overraskende for oss som kjenner Ellings fascinasjon for Gro Harlem Brundtland. Husverten, Annelore Frimann-Clausen, har en gang vært på Lanzarote, og vil derfor gjerne lese boken etter Elling, men boken har såpass mye seksuelt innhold som Elling mener Annelore bør skjermes for.

Les gjerne de 70 sidene av Houllebeq før du deltar i lesesirkel med Elling. God fornøyelse!

Bøkene kan lånes i BookBites

Lanzarote av Michel Houllebeq. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag
Ut og finne bestefar av arto Paasilinna. Bokforside.
Foto: Aschehoug forlag

Ut og finne bestefar av Arto Paasilinna

Den finske forfatteren i ellevill, kjent stil. En handling som tar oss med på en forrykende ferd gjennom mange land for å finne en ektemann og bestefar som har stukket av hjemmefra!

Morsom, lettlest – god fornøyelse!

Boken finnes i BookBites.

Blindgjengere av Atle Næss

Å være etterpåklok er det enkleste i verden. Når fasiten er kjent, er det lett å dømme.

Men usikkerhet og sårbarhet er noe vi kjenner på i disse dager. Og som folk har kjent på før. Går vi 80 år tilbake i tid – hva visste de om fremtiden da? Hva kunne de si om sin egen samtid?

I denne boken opplever vi krigsdagene slik de kanskje ble opplevd i samtiden. På mesterlig vis klarer Atle Næss å formidle usikkerheten som preget hverdagene.

Tyskerne var fienden, det var klart for alle, men enkeltvis kunne de tyske unge guttene etterlate seg et sympatisk inntrykk. I nærmiljøet kunne de være hjelpsomme og høflige.

Og kunne den unge jenta som forelsket seg i en tysker forestilt seg det norske kollektive hatet til hennes gruppe?

Atle Næss har en egen evne til å gjøre fortiden levende. Perspektivet i denne flotte romanen gjør at den skiller seg ut fra den allvitende krigslitteraturen. Det er godt gjort!

Boken kan lånes i Bookbites.

Blindgjengere av Atle Næss. Bokforside.
Foto: Gyldendal forlag
Ingemarg Modigs oppvåkning av Mikael Bergstrand. Bokforside.
Foto: Anemone forlag

Ingemar Modigs oppvåkning av Mikael Bergstrand

Ingemar er 62 år og uføretrygdet. Livet hans styres av tvangshandlinger og (u)vaner. Det ble sånn etter en fryktelig hendelse og påfølgende opphold på en psykiatrisk institusjon.
Men livet tar en vending når han blir kjent med ei 11-årig syrisk jente, Dalia. Dette vennskapet gjør dem begge godt, men hvor lenge varer det? En varm, god og gripende roman om to personer man blir så inderlig glad i!

Boken finnes i BookBites.

Translate »