Bokstreif – Oktober 2020

Bokstreif, Holmestrandbibliotekenes månedlige bokturné, begynner å bli et kjent konsept for mange, og vi synes det er så hyggelig å samles hver måned for å fortelle om, (og ikke minst anbefale), bøker vi har lest og likt.

 

Denne måneden hadde vi invitert en gjest, Karianne Gamkinn. Hun en samfunnsengasjert og belest lærer i norsk på videregående skole, som i tillegg er forfatter og kåsør. Gamkinn holdt kåseriet “En kjærlighetsreise i litteraturen”, hvor hun snakket om hvordan kjærligheten – på godt og vondt – opptar og omgir oss alle, og er et tema folk elsker både å skrive og lese om. 

 

Dette er en oversikt over tekstene og bøkene Karianne tok utgangspunkt i i sitt kåseri, og som hun anbefalte å lese for et variert dypdykk i kjærlighetslitteraturen. Omtalene av bøkene er hentet fra forlagenes sider.

Jørgen + Anne er sant av Vigdis Hjorth

 

Noen voksne tror man ikke blir forelsket før man er tretten år. Men det blir man. Da Anne gikk i fjerde, var hun så forelsket i Jørgen at hun nesten ødela gjerdet i Banditthagen og sov bak en stein hele natten da de ikke var kjærester mer. Men Ellen med den lange hestehalen ville også bli kjæreste med Jørgen. Da skrev Anne et falskt kjærlighetsbrev.

Den mest forelska boken du kan tenke deg.

Jørgen + Anne er sant har vært favorittboka til tusenvis av jenter – og gutter – helt siden den kom ut i 1984.

Boka finnes også i BookBites, som du kan lese mer om her.

Jørgen Anne sant av Vigdis Hjorth. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag
Om bare av Vigdis Hjorth. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag

Om bare av Vigdis Hjorth

 

Han står opp med henne og kler på seg med henne. Hun står på badet. Han kommer inn bak henne og legger hodet på skulderen hennes. Øynene deres møtes i speilet. Sånn ser de to ut. De ligner et par med en ulykke sammen.

Småbarnsmoren og dramatikeren Ida Heier har møtt sitt livs kjærlighet. Hun har lenge visst at noe kom til å skje, man kan merke sin evne til å elske før man møter den elskede, tenker hun. Nå har hennes lidenskap rammet den ti år eldre professoren Arnold Busk, også han gift og med barn. I et par år er hun ulykkelig lengtende før han gir opp sitt gamle liv for henne. Det er begynnelsen på et overstadig turbulent og grenseløst kjærlighetsforhold – en besettelse som nærmer seg galskap.

Boka finnes også i BookBites, som du kan lese mer om her.

I hans armar av Marit Tusvik

 

“Han var ein komet. Og eg var forundra. Eg kjende meg oppspilt. Det kunne ha blitt med det. Med synet. Han såg ikkje meg. Men eg såg han. Eg kjende meg sterk. Vill og vakker. Eg visste at eg strålte.”

Sofia er tjuetre år. Ho har slått opp med kjærasten. Ho vil vere fri. Så møter ho Frank. Han er femten år eldre. Ein vakker mann. Amerikanar, globetrotter, intellektuell. Han kan eg ha det litt moro med, tenker Sofia, og forelskar seg brått og inderleg.

“I hans armar” er ein medrivande, reflektert og sanseleg roman om forelsking og nedbryting, og om å leve tett på ein annan sitt mørke.

Boka finnes også i BookBites, som du kan lese mer om her.

I hans armar av Marit Tusvik. Bokforside.
Foto: Forlaget Oktober
Historie om et ekteskap av Geir Gulliksen. Bokforside.
Foto: Aschehoug forlag

Historie om et ekteskap av Geir Gulliksen

 

Dette er en kjærlighetshistorie av i dag, en fortelling om et moderne samliv. Den handler om Hun og Han og livet de har sammen. Alt går bra, inntil det plutselig ikke går lenger, hva var det som hendte? Romanen undersøker om det er mulig å forstå hva som skjer når noen slutter å elske hverandre. Om det er mulig å forstå kjærligheten – og hva den gjør med oss. En mann forsøker å skjønne hvordan ekteskapet hans kunne gå i stykker, når han og konen elsket hverandre så sterkt og ville hverandre så vel. Han prøver å finne ut hva som gikk galt, ved å granske alle årene de har hatt sammen som om han var henne.

Århundrets kjærlighetssaga av Marta Tikkanen

 

Århundrets kjærlighetssaga er en skildring i dikts form av Märta Tikkanens eget ekteskap – hennes fortvilelse over en alkoholisert ektemann, kjærlighet og hat, og problemer med å kombinere forfatterskap og familieliv.

Boken ble i 1979 tildelt Nordiske kvinners litteraturpris. I begrunnelsen het det blant annet: «I et presist og direkte språk gir boka en inntrengende kunstnerisk skildring av konflikter, i kjærlighet, samliv og arbeid, og formidler en dyp, menneskelig opplevelse.» Den mottok også «Tack för boken-medaljen», finske bokhandel- og biblioteksforenings pris i 1979.

Århundrets kjærlighetssaga av Marta Tikkanen. Bokforside.
Foto: Gyldendal forlag
Amalie Sofie Bekkevold, senere gift Wergeland.
Amalie Sofie Bekkevold, senere gift Wergeland. Foto: Wikipedia

Blomstbrev til Amalie.
To røde Nelliker . . . . . . .        Skjøndt min Kjærlighed tiltager,
To hvide Nelliker . . . . . . . .        voxer min Tungsindighed.
En blomstløs Rosenqvist . . .      Min Kjærlighed er glædeløs.
Lyngqvist . . . . . . . . . . . . .      Jeg er forbandet
Blaaklokke . . . . . . . . . . . .      Jeg ahner i min Fantasie
Valmue . . . . . . . . . . . . .      Vanvid eller
Græsstraae . . . . . . . . . . . .      Døden.

Henrik.

Kilde: https://www.dokpro.uio.no/wergeland/WV1/WV1203.html

Victoria av Knut Hamsun. Bokforside.
Foto: Gyldendal forlag

Victoria av Knut Hamsun

 

Victoria (1898) er historien om den sanseberusende og altoppslukende, men ofte så altfor vanskelige kjærligheten mellom kvinne og mann.

Rettsstridig forføyning av Lena Andersson

 

Ester Nilsson er poet og essayist og et fornuftig menneske i en fornuftig relasjon. En dag får hun en forespørsel om å holde et foredrag om kunstneren Hugo Rask. Fra om med det øyeblikket blir tilværelsen hennes endret og formet av et i utgangspunktet uskyldig, men altoppslukende begjær.

Ester har lenge vært fascinert av Hugo Rask, og da hun holder foredraget, sitter kunstneren selv blant publikum. Han er fullstendig henført, og etter forelesningen møtes de to for første gang. En form for kjærlighetshistorie innledes mellom Ester og Hugo, banal i all sin enkelhet og ondskap, storslagen i sin altoppslukende hengivenhet.

Rettsstridig forføyning er et tidløst drama om lidenskap og makt, frihet og fornuft, som forfatteren ikke bare iscenesetter, men dissekerer. Med djerv humor og enestående presisjon, blottlegger Lena Andersson forelskelsens systematiske selvbedrag.

Romanen har tatt svenske lesere og kritikere med storm, og vant Augustprisen for beste svenske skjønnlitterære utgivelse i 2013.

Rettsstridig forføyning av Lena Andersson. Bokforside.
Foto: Gyldendal forlag
Den andre kvinnen av Therese Bohman. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag

Den andre kvinnen av Therese Bohman

 

En lidenskapelig kjærlighetshistorie mellom en gift mann og en elskerinne, men også en roman som er sentral i den skandinaviske litterære diskusjonen om kjønn og klasse.

«Jeg lærer meg elskerinnens alle regler så fort at jeg tenker at jeg har et spesielt talent for det.»

Hun jobber på kantinen på Norrköbings sykehus, står lengst ned i hierarkiet, etter legene, sykepleierne og hjelpepleierne. Hun vet at hun ikke hører hjemme der, at hun er akslet for noe større. Hun skal bli forfatter, flytte et annet sted og leve et helt annet liv.

En dag kommer hun i snakk med overlege Carl Malmberg og han tilbyr å kjøre henne hjem. Det blir starten på en lidenskapelig kjærlighetshistorie mellom en gift mann og en elskerinne som drømmer seg bort.

Forelskelsene av Javier Marias

 

Forelskelsene er et nytt høydepunkt i Marias forfatterskap: en særegen beretning om kjærlighetens gåter og skjebnens makt. For første gang har Marías valgt en kvinnelig hovedperson: María Dolz klarer ikke bli kvitt tanken på det stormlykkelige paret Desvern, som hun nettopp møtte. Særlig ikke når hun kommer over bildet av den forelskede Miguel Desvern død i avisen. Hva var meningen med den lykkelige historien om de to? Og enda vanskeligere: Er forelskelse i det hele tatt en god ting for oss mennesker?

Forelskelsene av Javier Marias. Bokforside.
Foto: Forlaget Press
De vektløse av Valeria Luiselli. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag

De vektløse av Valeria Luiselli

 

Midt i Mexico City begynner en ung mor å skrive om sin tid i New York og hvor opptatt hun var av den obskure poeten Gilberto Owen. Samtidig får vi Gilbertos historie, men smått om senn begynner grensene mellom disse historiene på bli utvisket. Hun tar for eksempel toget gjennom Harlem, mens han på sin side 50 år tidligere, til stadighet er plaget av synes av en ung kvinne som hans skimter i vinduet på togkupéene som raser forbi.

Boka finnes også i BookBites, som du kan lese mer om her.

Om kjærlighet av Stendhal

 

Ubesvart elskov har gitt opphav til mye kjærlighetspoesi. Om Kjærlighet er frukten av forfatterens årelange, men sørgelig ubesvarte hug til en kvinne han traff i 1818.

En avhandling hvis mål er å forklare hvordan forskjellige følelser oppstår i en bestemt rekkefølge – og hvordan helheten utgjør den lidenskap som kalles kjærlighet.

Boka handler imidlertid ikke bare om kjærlighet. Politiske og moralske overveielser har også fått plass her, samt menneskelighetens kår under de forskjellige politiske regimer og statsformer, i en avgjørende periode i fransk historie.

Om kjærighet av Stendhal. Bokforside.
Foto: Gyldendal forlag
Om kjærlighet av Erich Fromm. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag

Om kjærlighet av Erich Fromm

 

I denne boken beskriver Erich Fromm kjærligheten i videste forstand. Ikke bare den romantiske erotiske kjærligheten, men også kjærligheten til barn, mellom søsken og venner og kjærligheten til seg selv og til Gud. «Kjærlighet er det eneste sanne og tilfredsstillende svar på menneskelivets problem,» sier Erich Fromm.

Fromm fremsetter skarpt formulerte sannheter og slående iakttakelser relatert til kjærlighetens områder i vårt moderne samfunn. Han drøfter kjærligheten som en kunstform og berører kjærlighetens mange «teorier».

Å bli elsket, ikke å elske er først og fremst menneskets oppfatning av hva kjærlighet er, mener Fromm. Og slik får kjærligheten alvorlige problemer.

Helvete av Erlend Loe

 

Nyskilte Rakel har flyttet fra enebolig til rekkehus og har barna i oddetallsuker.

I partallsukene har hun mye tid, og en dag bestemmer hun seg for å gå løs på hageflekken med den litt rustne spaden som står i skjulet. Ikke før har hun begynt å grave, så støter hun på en lem som viser seg å føre lukt til helvete.

Med umiskjennelig loesk blikk og humor blir vi med på en reise inn i mørkets hjerte.

Illustrert av Kim Hiorthøy.

Boka finnes også i BookBites, som du kan lese mer om her.

Helvete av Erlend Loe. Bokforside.
Foto: Cappelen Damm forlag
Jeg er her av Maria Kjos Fonn. Lydsingel
Foto: Fredig snakka.no

Jeg er her av Maria Kjos Fonn (lydfil)

 

Hva er best: «Jeg elsker deg» eller «jeg er her»?

Maria Kjos Fonn har alltid likt å skrive om mennesker som ikke vekker sympatien vår. Novellen Kjos Fonn har bidratt med i Ferdigsnakka, «Jeg er her», holder seg også hos de skakkjørte. Den forteller historien om Rasmus som har hatt en vanskelig periode. Han sitter på en bar og forteller om et møte med en fremmed dame som reddet ham fra å hoppe fra en bro.

 

Novellen er lest inn som en lydfil som ligger på ferdig-snakka.no, som er en oppfinner, produsent og utgivelsesplattform for lydboksingler.  Man finner også andre noveller av andre bidragsytere.  Du kan høre novellen, “Jeg er her”, lest av forfatteren selv ved å trykke her.

 

Kilde: ferdig-snakka.no

Madam Bovary av Gustave Flaubert

 

Gustave Flauberts roman Madame Bovary vakte stor oppsikt da den kom ut i 1857. Med sin harske realisme og ironiske fremstilling av en smålig, hyklersk, borgerlig verden ble den møtt med alt fra ovasjoner til rasende angrep. Den ble til og med anmeldt for usedelighet.

Boka finnes også i BookBites, som du kan lese mer om her.

Madam Bouvary av Gustave Flaubert. Bokforside.
Foto: Aschehoug forlag
Translate »