Bokstreif – November 2019

Disse bøkene ble presentert av biblioteksjef i Sande, Pippi, og hennes flinke bibliotekar Kari på Sande bibliotek onsdag 6. november, på Holmestrand bibliotek torsdag 7. november og på Hof bibliotek fredag 8. november.

Det spesielle med denne gangen var at det var Litteraturuka i Vestfold og at Sande bibliotek hadde lagt feiringen av sitt 125-årsjubileum til denne uka. Derfor ble Bokstreif lagt til en onsdag i Sande, og dermed i samme uke som bøkene ble presentert i Holmestrand og Hof.

Skår av Tommi Kinnunen

Tre søsken + tre dager = Én historie.
Jussi er snill, hjelpsom og vil ikke noe mer enn å være til nytte. Likevel er han den i bygda alle gjør narr av. Søsteren Helmi og det lille barnet hennes opplever dramatikk, ulykke og død. Raili har sin egen hemmelige historie, og er blitt den sterke, strenge og myndige av søsknene. Til sammen danner deres tre fortellinger en helhet.

Skår av Tommi Kinnunen. Bokforside.

I hodet, i hagen, med hagle av Runar Holiløkk-Tjelta

Romanen er et nødrop fra en 40-årig firebarnsfar. Han er fanget i hverdagens strev med jobb, døtre og ei kone som er misfornøyd. Han er blitt en kjedelig fyr, som ikke lenger appellerer til kona, og hun ber om skilsmisse.

Hvordan skal det gå med dem nå, hva med døtrenes framtid med to hjem og to foreldre med dårlig økonomi? Hva skal han gjøre? Sår og litt morsom – ei lettlest bok av en debutant som skriver gjenkjennbart for mange.

I hodet, i hagen, med hagle v Runar Holiløkk-Tjelta. Bokforside.

Jeg skal passe på deg – en annerledes historie om rus av Ane Ramm

Boka er en mors beretning om livet med ei datter som ruser seg. Om veien inn i rusen og stadig sterkere stoffer. Om skole og hjelpeapparat som ikke strekker til. Boka er et godt, men nøkternt skrevet, innlegg i debatten om rusbehandling. Forfatteren er sterk kritisk til at det som gjøres i dag ikke er bra nok. Boka viser også de pårørendes fortvilede situasjon.

Jeg skal passe på deg av Ane Ramm. Bokforside.

Det var vi av Golnaz Hashemzadeh Bonde

Den iranske frihetsdrømmen ble ikke som Nahid og Masood tenkte seg. De flykter til Sverige etter å ha mistet nesten alt i Iran. Når Nahid mange år senere blir alvorlig syk, blir hun også rasende. Rasende på sykdommen, på sykehuspersonalet og på sin nå voksne datter.
Men et barnebarn er på vei. Det er gode nyheter, men også en kamp mot klokken.
En usedvanlig velskrevet bok.

Det var vi av Golnaz Hashemzadeh Bonde. Bokforside.

Ingen tid å miste av Tore Renberg

Et kammerspill om mor og datter: To svært forskjellige kvinner som møtes hver onsdag. Moren Edel er gammel, dominerende og har meninger og kritiske bemerkninger om alt. Spesielt om datteren! Hun heter Tove, og  er i 50-årene Hun er morens rake motsetning. Gjennom disse onsdagene følger vi de to gjennom flere år. Boka er underholdende, lettlest og rørende om mor-datter-forhold. Den er også sår og ubarmhjertig i sin skildring av alderdom og tap av ungdom og skjønnhet, helse og forventninger.  Basert på brev forfatteren fant etter sin egen mormor, brev hun skrev til sin datter.

Ingen tid miste av Tore Renberg. Bokstreif.

Møt meg på museet av Anne Youngson

Tina og Anders møter hverandre gjennom en svært tilfeldig brevveksling. De er begge godt voksne mennesker med sorg og savn og mer fortid enn fremtid. Kan deres uventede vennskap overleve?
En varm og hyggelig brevroman om to litt forsiktige mennesker. En rørende bok.

Møte meg på museet av Anne Youngson. Bokforside.

Skyggeboken av Lars Saabye Christensen

Tredje bind i den populære og kritikerroste trilogien Byens spor. Under skrivingen av dette bindet får forfatteren en kreftdiagnose, og dette skriver han også om i boka. Han går inn og kommenterer i handlingen, både om egen situasjon, om tiden vi lever i, om skriveprosessen. Dette tredje bindet har handling fra slutten av 60-tallet/begynnelsen av 70-tallet og gir et fint tidsbilde av de unges motstand mot det bestående og deres radikale synspunkter i mange saker. Vi følger fortsatt Maj og hennes to barn, som nå er blitt voksne. Livet kan fortone seg trist til tider for hovedpersonene, men boka er skrevet så godt, den er en virkelig flott leseopplevelse, og trilogien vil helt sikkert få en plass i Norges litteraturhistorie.

Byens spor 3: Skyggeboken av Lars Saabye Christensen. Bokforside.
Translate »